Dansbeskrivningar

Dansbeskrivningar

Bugg

Bugg

Bugg är en helsvensk dans och är en variant av den Jitterbug som kom till Sverige under 60-talet. Bugg dansas till all slags musik i fyrafjärdedelstakt i blandat tempo. Dansen har inga fasta variationer utan är en helt improviserad dans där föraren för följaren i olika snurrar och turer.

Dansen, som är enkel i sin uppbyggnad och struktur, är den av ÖDF:s danser som har flest tävlingsdansare och utövare på social nivå inom dansvärlden.

Slowbugg är en dans där största delen ligger på känslan i musiken. I dansen används mjuka rörelser som man tar ut så mycket som möjligt, man “hänger” lite mer på taktdelarna m.m. Figurerna liknar i många fall de som används i vanlig bugg, men det handlar även om att se sin danspartner och hans/hennes rörelsemönster för att plocka fram det mesta och bästa ur dansen.

Foxtrot

Klassisk foxtrot är en pardans och dansas till musik i fyrafjärdedelstakt, vanligen dansbandsmusik och annan populärmusik, men går utmärkt att dansa till det mesta i fyrafjärdedelstakt. I traditionell foxtrot är grunden att man dansar två långsamma steg följt av två snabba (slow-slow-quick-quick), men detta kan varieras med olika kombinationer.

Modern fox dansas till skillnad från den klassiska foxtroten med flera olika fattningar. Förutom foxtrotens valsfattning finns variationer på denna och en mer nära och omfamnande fattning s.k. kramfattning.  

Den moderna foxen går utanför foxtrotens ramar där grunden bygger på samma dominerande slow-slow-quick-quick-beteende och man dansar istället mer musikanpassat med varierade steg. Dansen bjuder in till en friare tolkning av musiken utifrån den känsla man vill förmedla. Det förekommer att det dansas på stället men precis som i den klassiska foxtroten eftersträvas ett flyt framåt över golvet. En del lägger dessutom till s.k. gnuss och/eller rörelser i höfter/överkropp i sin dans.

Ibland har vi även kurser i andra danser. Genom åren har vi gett kurser i Lindy Hop, Smooth Fox, West Coast Swing, Vals m.m.